Palavana

PALAVANA-tanssiryhmä

Palavana on ryhmä flamencotanssin pitkän linjan aktiiviharrastajia. Ryhmä perustetiin vuonna 2016. Palavana-ryhmän perustaja, ohjaaja ja koreografi on Anne Riikola-Sarkkila. Palavanan tavoitteena on monipuolinen flamencotanssin ja esiintymistaidon kehittäminen, iloista yhdessäoloa ja energiaa unohtamatta. Ryhmä harjoittelee sekä itsenäisesti että ohjatusti ja esiintyy säännöllisesti.  Kevätkaudella 2023 Palavanassa tanssii 12 pitkän linjan flamencoharrastajaa, joista valtaosa on ollut mukana alkuajoista lähtien.  Palavanassa jokainen oppilas/tanssija on yhtä tärkeä ja erilaiset vahvuudet voidaan kaikki kääntää ryhmän eduksi. Alla muutamia esityskuvia ja henkilökuvia ryhmämme tanssijoista. 

 

Kuva: Matti Sten 2022
Htk:n Gaala 2021. Kuva: Matti Sten.

Htk:n Gaala 2021. Kuva: Matti Sten.

Pöhinää STOORI tanssikatselmus -päivästä huhtikuussa 2019. Näyttämökuva: Matti Sten.

Fiesta de Primavera 2019. Kuvat yllä: Matti Sten.

Päivi Härkki

Olen harrastanut erilaisia tanssimuotoja koko elämäni. 20 vuotta sitten menimme ystäväni Suvin kanssa flamencon alkeistunneille ja siellä syntyi mahtava kipinä tähän lajiin. Flamencossa yhdistyvät hienosti vaikuttava laulu, rytmi ja musiikki sekä niiden vuorovaikutuksena tanssi.

Itseään voi haastaa jatkuvasti eri koreografioiden ja koputusten lisäksi myös välineillä, kuten viuhkalla, huivilla ja batalla. Olen saanut nauttia Palavana-ryhmän hyvästä yhteishengestä ja toistensa kannustamisesta aivan alusta saakka. Tärkein ryhmää koossa pitävä henkilö on tietysti ihana opettajamme Anne.

kuva Matti Sten/ Helsingin Tanssikeskuksen Gaala syksy 2021

Assi Sten

Tanssi monissa muodoissaan on minulle keino olla, elää, ilmaista itseäni ja hengittää. Itämaisen tanssitaustani ansiosta liike lähtee minussa kokonaisvaltaisesti syvältä ytimestä ja mukana kulkee lajille ominainen käsien herkkyys ja tietynlainen pehmeys, halusin sitä tai en. Vaikka tanssilajien juuret ovat jollain tasolla yhteiset, tai ainakin vaikutteita on otetu puolin ja toisin, olen kokenut ristiriitaa, jonka tosin olen vähitellen oppinut kääntämään rasitteen sijaan voimavaraksi.

Kaikista tanssin viikkotuntiryhmistäni identifioidun vahvsti nimenomaan Palavana-ryhmään, johon kelpuutus oli perustamisen hetkellä itselleni suuri kunnia. Alkuaikojen riippuvuus ryhmästä on kuitenkin vaihtunut haluun ja uskallukseen tehdä myös omia valintoja niin opettajien kuin erilaisten soolo/duoprojektienkin suhteen. Anne, josta on tullut itselleni äärimmäisen tärkeä ihminen, on aina kannustanut oppilaitaan käymäään myös muiden opettajien tunneilla ja tähän olen tilaisuuuden tullen tarttunut. Erityisesti olen viehättynyt laahushameesta ja huivista (bata de cola y manton) haltuun otettavana haasteena ja itselleni omimpana ja vahvimpana muotona lähestyä flamencoa. Uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen ei koskaan ole ryhmältä pois, päinvastoin.

kuva Matti Sten/ Karhusaaren huvila, yksityistilaisuus syksy 2021

Taina Välitalo

Kiinnostuin 10 vuotta sitten flamencosta, koska kiehtova flamencomusiikki tarjoaa äärettömästi mahdollisuuksia ilmaista uniikin liikekielen kautta tanssia. Ilmaisu on minulle flamencotanssin sydän. Erityinen intohimo on bata de cola laahushame tanssivälineenä. Palavana-ryhmässä, taitavien tanssijoiden joukossa ja Annen luovien koreografioiden parissa, on ilo tanssia.

kuva Matti Sten/ Colores Flamencos, Elina Robinsonin oppilasnäytös syksy 2020

Katri Tuori

Löysin flamencon sattumalta vuonna 2005 Kanadassa asuessani ja se oli rakkautta ensi askeleella! Esiintyminen on ollut tärkeä osa tanssijuuttani alusta lähtien niin oppilasnäytöksissä, festivaaleilla, klubeilla kuin rodeotapahtumien ja hispaanisen kulttuurin paraateissa. Flamenco on kulkenut mukanani Calgaryn ja New Yorkin kautta Helsinkiin ja tuonut iloa, ystäviä sekä itseni haastamista. On ollut hienoa kokea miten intohimo tähän upeaan taidemuotoon yhdistää harrastajia ja ammattilaisia ympäri maailmaa. Luotto-opettajani Suomessa on ollut Laura Rintamäki, mutta myös Erika Alajärvi, Maija Lepistö, Elina Robinson sekä Brindamos-kollektiivin tablao-opinnot ovat kehittäneet flamenco-osaamistani. Palavana-ryhmään liityin tammikuussa 2022 ja odotan innolla mtä uusi opettaja ja ryhmä tuovat tullessaan. Lempipaloni on alegrias!

kuva Johanna Sandborg/ Bailamos! Elina Robinsonin oppilasnäytös, syksy 2021

Jonna Huttunen

Kuva: Matti Sten / Noche del Flamenco 2022

Maikku Talvitie

Flamenco tuli elämääni reilu 10 vuotta sitten ilmoittauduttuani hetken mielijohteesta Sari Pikkaraisen flamencon alkeet -kansalaisopistokurssille. Olen aina tanssinut ja harrastanut musiikkia monipuolisesti ja flamenco oli jotain ihan uutta. Sarin juureva liikekieli sekä koputtamisen muusikkomaisuus koukuttivat heti, vaikka (tai koska) kaikki oli ihan sikavaikeaa.

Flamencossa minua innostaa, sitouttaa ja välillä turhauttaa jatkuva keskeneräisyys. Opittavaa on loputtomasti.

Kesti yllättävän monta vuotta alkaa luottamaan flamencossa omaan liikekieleen. Jossain vaiheessa sitä kuitenkin hoksasi, ettei tanssissa tarvitse larpata jotakin sukupuoliroolia tai toista tanssijaa, vaan flamencoa voi tanssia kokonaisvaltaisesti omana itsenään – silleen niinkuin tanssii muutenkin. Ja niinä päivinä kun selkä vaivaa tai polvi ei toimi, voi aina tanssia vaikka hengityksellä.

Lempipaloni ovat Soleá por Bulerías, Siguiriyas ja kreisit bulemeiningit!

Kuva: Peter Talvitie 2022