Anne Riikola-Sarkkila

Muistan olleeni piparkakku, joka tupsahti uunista. Ensimmäinen esiintymismuistoni siis. Äitini on kyllä kertonut, että tanssin ja voimistelin jo ennen pipari-showta. Glitter ja tyllihameet huumasivat minut hieman myöhemmin. Kilpatanssin, harjoittelun ja kimalluksen keskellä vartuin nuoreksi aikuiseksi, pikkukaupungin tehtaan varjossa.

Muutto Helsinkiin oli irtiotto.  Flamencosta löytyi uusi näkökulma liikkeeseen, tanssiin ja musiikkiin, elämään. Sillä tiellä, 25 vuotta myöhemmin, olen edelleen. Olen saanut oppia loistavilta espanjalaisilta ja suomalaisilta flamencotaiteilijoilta erilaisilla kursseilla, opintomatkoilla ja projekteissa. Kouluttaudun edelleen säännöllisesti Espanjassa, pääsääntöisesti Jerez de la Fronterassa, opiskellen flamencoa alan huippujen johdolla.

Erityisopettajan tutkinto ja sen tuoma ammatillinen käsitys oppimisen moninaisuudesta ovat syventäneet ymmärrystäni ja tietouttani myös flamencotanssin pedagogiikkaan, jota olen saanut työstää pääkaupunkiseudulla arvostetuissa tanssikouluissa vuosituhannen vaihteesta lähtien. Ohjaamani ryhmätunnit on rakennettu siten, että jokainen pystyy harjoittelemaan myös yksilöllisesti oman taitotasonsa huomioon ottaen ja liikemateriaalia tarpeen mukaan eriyttäen. Minut tunnetaan flamencotanssin ohjaajana, joka on tarpeen vaatiessa tiukka ja tarkka, mutta kärsivällinen, tanssin iloa ja huumoria unohtamatta.

Olet sydämellisesti tervetullut tanssimaan, nauttimaan ja liikkumaan!

Anne

Muuta:

  • Lukuisia flamencotanssikurssikokonaisuuksia, työpajoja ja projekteja suomalaisten ja espanjalaisten tanssitaiteilijoiden ja muusikoiden johdolla alkaen vuodesta 1996.
  • Tanssijana useissa esiintyvissä kokoonpanoissa, tilausteoksissa ja näytöksissä, joista mainittakoot ”Movimientos” (Vilhonen, 1999), ”La Máscara” (Lundén, 2005), ”Jäähyväiset” (Riikola/Härmä, 2007), ”Contrastes” (Stråhlmann, 2007), “Sta Existencia” (Tuomipuu, 2009), ”Gaia” (Alajärvi, 2013), Pro Peña -gaala (Savoy-teatteri 2015), ”Imperfecto” (Robinson, 2016), Caras del Flamenco (Riikola-Sarkkila & co, 2018), Nordic Flamenco (Robinson & Imperfecto Collective 2021, 2022).
  • Työskennellyt flamencotanssinopettajana, -ohjaajana ja -koreografina vuodesta 1999 alkaen muun muassa: Helsingin Tanssikeskus /tmi Vuelta, Flamencokoulu FiestaFlamenca, Tanssikoulu BailaBaila, Tanssikoulu Blue Flamenco, Keravan Tanssiopisto.
  • Helsingin Flamencoyhdistyksen jäsenlehti Letran päätoimittaja 8/2015–12/2016, toimitussihteeri 2011-2013.
  • Helsingin Flamencoyhdistyksen hallituksen varajäsen 2017,  hallituksen jäsen 2000–2010, hallituksen puheenjohtaja 2002–2003, 2004–2005.
  • Rumbita -lisenssiohjaajakoulutus, Lohja 2011, 2016.
  • Kilpatanssin c-lajiohjaajakoulutus, Savonlinna 1994.
  • TM, erityisopettaja.

Etusivun ja esittelytekstin kuvat: Petri Sarkkila.